PRESSE

ARTrosKOPI

Prosjektbeskrivelse

Prosjektbeskrivelse

(Artroskopi: Kikkehullkirurgi)

En utstilling på Ringnes Kunsthall, er et inngrep i Talleiv Taro Manums kunstprosjekt. For meg krever det en konseptuell tilnærming som inkluderer hans målsetninger, og samtidig gir utstiller fritt handlingsrom. Min første tanke var å ikke gjøre noe som helst, men la den nye kunsthallen være nok i seg selv. Men det ville på ingen måte være mitt arbeid, kun tyveri og latskap.

Vi har fellesnevnere i kunstnerisk virksomhet, daglig virke og sosialt liv: Utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim (KiT: L.P 1978-82, T.T.M. 1990-96), lidenskap for kunst, håndverk, musikk og teknologi, inkluderende praksis i sosiale forbindelser. Det holder, nok til kunstnerisk frihet, og jeg vil tro at invitasjonen som første utstiller på Ringnes Kunsthall ikke er tilfeldig adressert. I stedet for ingenting vil jeg gjøre mye.

I studietiden bodde jeg i en liten loftleilighet i Grensen 9 i Trondheim som jeg overtok etter Morten Paulsen i 1980. Den ble okkupert tidligere på 70-tallet, og seinere overtatt av Studentsamskipnaden for utleie til regulerte priser.

Da jeg flyttet fra Trondheim i 1983 ville jeg at leiligheten kunne brukes videre av kunststudenter, og lot den gå i arv i 30 år. Jeg hadde liten anelse om hvem som bodde der, men de vet alle hvem jeg er: De måtte på sett og vis late som de var meg i perioden de bodde der. Jeg har sporet opp disse KiT-kunstnerne, de 21 ulovlige fremleietakere, som nå er invitert til å delta på utstillingen på Ringnes Kunsthall.

Ringnes Kunsthall er et relativt lite rom. Med overlys, glassfasade, og skyvedør inn til bakrom, med egen utgangsdør. Jeg vil gjøre utstillingsrommet trangt. Kunsthallen vil manifestere seg i miniatyrer inne i et diskret objekt som utstråler anonymitet der det fyller rommet. Kanskje kan du passere folk du møter, kanskje ikke. Du vil kunne se inn i utstillingene til 15 av beboerne i Grensen 9:


Johan Urban Bergquist

Oddvar I.N. Daren

Magnus Engstedt

Mai Hofstad Gunnes

Ivar Kjellmo

David Larsen

Ann Lundstrøm

Morten Paulsen

Erik Pirolt

Lars Paalgard

Hanne Rangul

Tor Arne Samuelsen

Morgan Schagerberg

Henrik Nikolai Stornæss Skotte

Magnus Vatvedt


Musikk er sentralt i min opplevelse av Ringnes, og med kunsthallens dører kan du mikse ditt eget lydspor, med elementer fra HullkortEnsemblet (live fra Ringnes, 2015), 3x Fransk Flue (med Poing, studenter ved Musikkonservatoriet i Trondheim og jazzmusikere i Lillehammer, 1998 ) og Humus Line grafisk partitur (studenter ved impro-klassen, Norges Musikkhøyskole, 2016).

Lars Paalgard, Oslo 03.08.2018.


Tilbake